Thursday, June 2, 2011

ဂ်ပန္ကေခါက္ဆြဲအႏြယ္၀င္မ်ား ၁။ဆိုးမန္း

ဂ်ပန္အေခၚအေ၀ၚအရ ထူးၿခားတာတစ္ခုကေတာ႕ မုန္႕ဖတ္၊ နန္းၾကီး၊ ေခါက္ဆြဲစတာေတြ
ကို ေခါက္ဆြဲအႏြယ္၀င္ (麺類‐MenRui)(Noodles)လို႕ေခၚေလ႕ရိွပါတယ္။ ဥပမာ ဒီေန႕
Menrui မန္းရုအိလုပ္စားမယ္ဆိုရင္ အထက္ေဖာ္ၿပပါထဲက တခုခုကိုလုပ္စားမယ္လို႕ဆိုလို
တာမ်ိဳးပါ။

ယင္းတို႕ထဲကမွ ၿမန္မာၿပည္က မုန္႕ဖတ္ႏွင္႕ဆင္တူၿပီး ၿမန္မာအမ်ားစုမုန္႕ဟင္းခါးဂ်ပန္မွာ
လုပ္စားတဲ႕အခါ မုန္႕ဖတ္အၿဖစ္စားေလ႕ရိွတဲ႕ 素麺,そうめん,SooMenလို႕ေခၚတဲ႕အမ်ိဳး
အစားအေၾကာင္း ေဖာ္ၿပလိုပါတယ္။ သို႕ၿငားဂ်ပန္မွဆိုးမန္းေခါက္ဆြဲကေတာ႕ ဂ်ဳံမွဳန္႕ၿဖင္႕
ၿပဳလုပ္ထားတာၿဖစ္ပါတယ္။ ေဆာင္းရာသီမွာ နဘဲလို႕ေခၚတဲ႕မီးဖိုေပၚတင္လွ်က္စားေလ႕
ရိွေသာ ေဟာ႕ေပါ႕မ်ားကဲ႕သို႕အလားတူ ဆုိးမန္းသည္လည္း ေႏြရာသီမွာ မပ်က္မကြက္
လုပ္စားၾကေလ႕ရိွတဲ႕ ေႏြရာသီစာတမ်ိဳးပါ။ ဆိုရလွ်င္ ၿမန္မာၿပည္မွာ ေႏြရာသီေရာက္လွ်င္
မုန္႕လက္ေဆာင္းသို႕ေရႊရင္ေအးစားသကဲ႕သို႕ပါ။

စားနည္းကေတာ႕ ေခါက္ဆြဲကိုအထုပ္မွာေရးထားတဲ႕မိနစ္အတိုင္းေရေႏြးမ်ားမ်ားတည္ကာ
ထည္႕ၿပဳတ္ပါတယ္။ ထည္႕သင္႕တဲ႕ေရပမာဏကိုလည္းေရးထားေလ႕ရိွပါတယ္။သတိၿပဳရန္
ကေတာ႕ ထည္႕ၿပီးတာနဲ႕တူေလးနဲ႕ေခါက္ဆြဲဖတ္ေတြကို  ေမႊေမႊေပးေနရပါမယ္။ အဲလိုမွ
မဟုတ္လွ်င္ေခါက္ဆြဲဖတ္ေတြပူးသြားတာကပ္သြားတာမ်ိဳးၿဖစ္ေလ႕ရိွပါတယ္။ ယင္းေနာက္
ဇကာတခုထဲသို႕စစ္ထည္႕ၿပီး ယင္းေခါက္ဆြဲကိုခ်က္ခ်င္းေရေအးေအးနဲ႕ ၂ၾကိမ္၃ၾကိမ္ခန္႕
ပြတ္ေဆးၿပီး ေရစစ္ထားပါတယ္။ ခ်က္ခ်င္းစားမည္ဆိုလွ်င္အထက္ပါပုံကဲ႕သို႕ေရခဲေရႏွင္႕
ေရခဲအနည္းငယ္ထည္႕ၿပီး ေခါက္ဆြဲကိုအေအးခံထားပါတယ္။
ယင္းေနာက္အဓိကဇာတ္ေဆာင္ကေတာ႕ စုယု TsuYu つゆလို႕ေခၚတဲ႕ငံၿပာရည္အေပါ႕
အခ်ိဳရည္တမ်ိဳးပါ။ ယင္းကဆိုးမန္းေခါက္ဆြဲ(သို႕)ေခါက္ဆြဲအမ်ိဳးစားႏွင္႕သာတြဲစားေလ႕ရိွ
ပါတယ္။ ယင္းစုယုငံၿပာခ်ိဳရည္ကို ဇြန္းၾကီး၂ဇြန္းခန္႕ထည္႕ၿပီး အေပါ႕အငံက မိမိႏွစ္သက္
သလိုခ်ိန္ၿပီး ေရေရာထည္႕ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ၿမိတ္၊ ေနာ္ရိလို႕ေခၚေသာ ေရညွိေလးေတြ
စသၿဖင္႕မိမိႏွစ္သက္သလို စုယုငံၿပာရည္ခ်ိဳထဲေရာထည္႕စားႏိုင္ပါတယ္။ က်မကေတာ႕
ယင္းအၿပင္ ႏွမ္းဆီႏွင္႕ ၿမန္မာငရုတ္သီးအက်က္မွဳန္႕အနည္းငယ္ပါ ထည္႕စားေလ႕ ရိွပါ
တယ္။
ယင္းငံၿပာခ်ိဳရည္ကို ငံၿပာရည္၊ ေရ၊ ခစုအိုလို႕ေခၚတဲ႕ဂ်ပန္ငါးအခ်ိဳေၿခာက္လႊာ၊ မိရငး္လို႕
ေခၚေသာ အရည္တမ်ိဳးၿဖင္႕ေပါင္းစပ္ၿပဳလုပ္တယ္လို႕ဆိုပါတယ။္



ယင္းအၿပင္ ထူးၿခားေသာ ဂ်ပန္ဓေလ႕ေလးတစ္ခုကေတာ႕ အထက္ေဖာက္ၿပပါပုံအတိုင္း
၀ါးၿခမ္းရွည္ထိပ္မွေရႏွင္႕အတူ(ေရစီးေနေသာ၀ါးၿခမ္းရွည္တြင္)ဆိုးမန္းေခါက္ဆြဲဖတ္ေလး
မ်ားကို အၿမင္႕တဖက္မွေမွ်ာခ်ေပးၿပီး ယင္းကိုမွ စုယုငံၿပာရည္ခ်ိဳခြက္ေလးကိုင္ကာ တူၿဖင္႕
ဆည္ဆည္ကာ စားေလ႕ရိွသည္႕အေပ်ာ္ဓေလ႕ေလးတခုပင္ၿဖစ္သည္။ ယင္းကို流し素麺
နာဂရိွဆိုးမန္း ဟုေခၚၿပီး စီးဆင္းေနေသာဆိုးမန္းဟုဆိုလိုေပသည္။

က်မကေတာ႕ဆိုးမန္းသိပ္ၾကိဳက္ပါတယ။္ ခံတြင္းထဲမွာအရသာကရွင္းၿပီး ဘယ္ေလာက္
စားစား စားလို႕ေကာင္းေအာင္ ခပ္မ်ားမ်ားလည္းစားႏိုင္ပါတယ္။ ေႏြရာသီဆိုလွ်င္ ဆိုးမန္း
အထုပ္မၿပတ္လပ္ရေအာင္ အၿမဲ၀ယ္ထားေလ႕ရိွပါတယ္ရွင္။

အားလုံးပဲက်န္းမာေပ်ာ္ရႊင္ပါေစရွင္
♪♪♪

7 comments:

SHWE ZIN U said...

ညီမေရ

ထူးထူးဆန္းဆန္း ေလးေနာ္ စားခ်င္စရာေလး ဒီႏွစ္ေႏြ လာျဖစ္ရင္ ေသခ်ာစားမယ္ ဟဲ..ဟဲ

စူးနွယ်လေး said...

ဒီမွာလည္းမုန္႔ဟင္းခါးလုပ္ရင္တခါတေလဒါနဲ႔လုပ္ျဖစ္တယ္ အမွ်င္ေသးေလးမို႔သေဘာက်လို႔:D

ေခ်ာ(အစိမ္းေရာင္လြင္ျပင္) said...

စိတ္၀င္စားစရာေလး
စားၾကည္႕ခ်င္လိုက္တာ ဂ်ပန္လာလည္ဦးမယ္

ေက်ာ္ႏွင္းဆီလြင္ said...

အမေတြနဲ႕အားလုံးစုၿပီး ၿမန္မာၿပည္ေႏြရာသီမွာ လုပ္စားရင္ေပ်ာ္စရာၾကီးေနမွာေနာ္ ပူပူထဲေအးေအးေလးနဲ႕။
မမေရႊဇင္ေပ်ာက္ေနတယ္ေနာ္..
:)))

ေက်ာ္ႏွင္းဆီလြင္ said...

မမေရႊစင္ အႏူၿမဴစက္ရုံေပါက္မွမလာနဲ႕ေနာ္ ေပါက္ခါနီးေနၿပီ :D

အမွတ္တရ ေန႕စြဲမ်ား.... said...

This comment has been removed by the author.

Shinlay said...

စားၾကည့္ခ်င္သား။

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Blogger Templates