Friday, October 22, 2010

ဂ်ပန္မီးဖိုေခ်ာင္ေတြမွာမရိွမၿဖစ္ မိဆို Miso 味噌

မိဆို ဆိုတာ ဂ်ပန္ရိုးရာ ပဲအႏွစ္တမ်ိဳးပဲၿဖစ္ၿပီး မိဆိုရိွရု 味噌汁 Misoshiru လို႕ေခၚတဲ႕ ဂ်ပန္ရိုးရာ
ဟင္းခ်ိဳေလးႏွင္႕အတူ ဟင္းအမ်ိဳးအစားေပါင္းေၿမာက္မ်ားစြာမွာ ထည္႕သြင္းခ်က္ၿပဳတ္ေလ႕ရိွပါတယ္။
ခရမ္းသီးမိဆိုႏွပ္၊ အသားမိဆိုေပါင္း၊ မိဆိုလာမန္(ေခါက္ဆြဲၿပဳတ္)၊ မိဆိုအုဒြန္း(ဆန္ေခါက္ဆြဲလုံးၾကီး)၊
မိဆိုအႏွစ္၊ မိဆိုအရသာေဆာ႕စ္ စသၿဖင္႕ရယ္ပါ။

မိဆို ဟာ ဂ်ပန္လို 大豆 အဂၤလိပ္လို Soybean ေခၚ Soya bean လို႕ေခၚေ၀ၚတဲ႕ ေအာက္ေဖာ္ၿပပါပုံရိွ
ပဲကို ၿပဳလုပ္ထားၿခင္းရယ္ပါ။ ဂ်ပန္လို ၿပဳလုပ္နည္းဖတ္ၾကည္႕တဲ႕အခါ

၁။ပဲကိုေရေဆးၿပီး ပဲရဲ႕ပမာဏကို ေရ၃ဆထည္႕ၿပီး တညေရစိမ္ထားပါတယ္။
၂။အိုးထဲေရႏွင္႕အတူထည္႕ၿပီး ၿပဳတ္ရင္း အၿမဳပ္တက္လာေတြကို ဖယ္ပစ္ပါတယ္။
၃။ ၿပီးေတာ႕အၿမဳပ္ကုန္သေလာက္ရိွတဲ႕အခါ ပိုႏူးေအာင္ ထမင္းေပါင္းအိုးထဲထည္႕ၿပီး တညခန္႕ အပူေပးထားတယ္ လို႕ ဆုိပါတယ္။ ၿမန္ၿမန္ႏူးေအာင္ၿပဳတ္ႏိုင္ဖို႕ရာလို႕ဆိုပါတယ္။
၄။ၿပီးေနာက္ ပဲကိုလက္ၿဖင္႕ေၿခလို႕အဆင္ေၿပႏိုင္ေလာက္တဲ႕ေရပမာဏခန္႕မွန္းထည္႕ၿပီး ၃၊ ၄နာရီ
ၿပဳတ္ပါတယ္။
၅။သည္႕ေနာက္ပိုးသတ္ထားေသာ မစ္ဆာႏွင္႕ ၾကိတ္ပါတယ္။ ၿပီးေနာက္ ဆားႏွင္႕
米麹(こめこうじ)ေခၚ Fermentation လုပ္ထားတဲ႕ဆန္ (တေစးေဖာက္ထားတဲ႕ဆန္မွဳန္႕)ထည္႕ပါတယ္။
ဥပမာဒိန္ခ်ဥ္ၿပဳလုပ္တဲ႕အခါ ႏို႕ထဲကို ခ်ဥ္ၿပီးသားႏွင္႕အခ်ဥ္ေဖာက္ရန္ဘတ္တီးရီးယားပါၿပီးသား  ဒိန္ခ်ဥ္အနည္းငယ္ထည္႕သလိုပါပဲ။
米麹(こめこうじ)ေခၚ Malted Rice ၿပဳလုပ္နည္းကဒီမွာၾကည္႕ႏိုင္ပါတယ္။
ၿမန္မာလိုမေသခ်ာတာမို႕သိလွ်င္သင္ေပးသြားဖို႕ေမတၱာရပ္ခံပါတယ္။ :)
ၿပီးေနာက္ႏွံ႕ေအာင္ႏွယ္ပါတယ္။
၆။သည္႕ေနာက္ႏွံ႕ေအာင္ မိဆိုအနည္းငယ္မာလာသည္အထိနယ္ၿပီး
၇။အလုံးေလးေတြလုံးပါတယ္။
၈။ ပိုးသတ္ထားတဲ႕အဇလုံ သို႕ အိုးၾကီးၾကီးထဲထည္႕ၿပီး
၉။အေပၚဆုံးမွာ ဆားၿဖဴးကာ၊
၁၀။ေလလုံေအာင္ ပလပ္စတစ္ႏွင္႕ပိတ္ပါတယ္။
၁၁။ယင္းေနာက္အေပၚက စကၠဴႏွင္႕ဖုံး ၊ ၾကိဳးၿဖင္႕လုံေအာင္ခ်ည္ပါတယ။္

၁၂။တလၾကာတဲ႕အခါ ပိုးသတ္ထားေသာေယာင္းမႏွင္႕ တခါဖြင္႕ၿပီး (ဆားေရေတြထြက္လည္း) ေရာေႏွာၿပီး ႏွ႕ံေအာင္ေမႊေပးပါတယ္။
ေမႊတဲ႕အခါမွာ မေမႊခင္ မိဆိုအေပၚ မွိုတက္ေနတာေလးေတြရိွ၇င္ ဖယ္ေပးရပါမယ္။


၁၃။ၿပီးလွ်င္ ပိုးသတ္ေဆးၿဖန္းၿပီး တခါ အထက္ပါအတိုင္းေလလုံေအာင္ဖုံးၿပီးထားရပါမယ္။
၁၄။ႏွစ္၀က္ေလာက္ၾကာတဲ႕အခါကစလုိ႕စားလို႕ရေၾကာင္းပါ။

ဂ်ပန္မွာရိွေနရင္ေတာ႕ ၀ယ္စားတာအေကာင္းဆုံးပါ။
အရသာကေတာ႕ ပဲပိစပ္အခ်ိဳႏွင္႕ဆင္ေၾကာင္းပါ။ စိမ္႕စိမ္႕ႏွင္႕အရသာေလးၿပီး ခ်ိဳေၾကာင္းပါ။


 



ထားေသာႏွစ္အေရတြက္ေပၚမူတည္ကာ အေရာင္အႏုအရင္႕လည္း ကြဲေလ႕ရိွပါတယ္။


ညာဘက္ကေတာ႕ ဆိုင္ေတြမွာေရာင္းေလ႕ရိွတဲ႕မိဆုိဘူးပါ။
 ဒါကေတာ႕ ဘယ္ဘက္က တႏွစ္ထားထားတဲ႕မိဆိုႏွင္႕ ညာဘက္က ႏွစ္ႏွစ္ထားထားတဲ႕မိဆိုပါ။

ေအာက္ေဖာ္ၿပပါအထုပ္ေလးမ်ားကေတာ႕ ဂ်ပန္ရိုးရာ မိဆိုရိွရု ဟင္းခ်ိဳ ရယ္ဒီမိတ္တခါေသာက္ အႏွစ္ထုပ္ကေလးမ်ားပါ။ ေရေႏြးေရာၿပီး အသီးရြက္နည္းနည္း(ထည္႕လိုက)ထည္႕ၿပီးခ်က္ခ်င္းေသာက္ရုံပါပဲ။







ဒါကေတာ႕ ခရုေလးေတြႏွင္႕အတူ ShiJiMi ႏွင္႕ ASaRi မိဆိုဟင္းခ်ိဳေလးေတြပါ။







ဒီလို ႏွစ္သက္ရာေတြထည္႕ၿပီးလည္း မိဆိုဟင္းခ်ိဳကိုေသာက္ေလ႕ရိွၾကပါတယ္။

ေအာက္ေဖာ္ၿပပါပုံေတြကေတာ႕ မိဆိုကို အသုံးၿပဳခ်က္ၿပဳတ္ထားေသာ ဂ်ပန္ ဟင္းအမ်ိဳးမ်ိဳးရယ္ပါ။



အသား၊ ငါးတင္ မကပါဘူး၊ ယခုလို တိုဖူး၊ သခြားသီး၊ မုန္လာဥၿဖဴ၊ ေရႊဖရုံသီးတို႕လို အသီးႏွံေတြကိုလည္း
မိဆိုအႏွစ္ေတြႏွင္႕စားေလ႕ရိွပါတယ္။ မ်ားေသာအားၿဖင္႕ အရသာထပ္စပ္ထားတာမ်ားပါတယ။္







ဒါကေတာ႕ ဂ်ပန္ရိုးရာ နာမည္ေက်ာ္ မိဆိုလာမန္ (ေခါက္ဆြဲၿပဳတ္ရယ္ပါ)




အားလုံးပဲက်န္းမာေပ်ာ္ရႊင္ပါေစ ♪♪♪

9 comments:

Shinlay said...

Miso ကို ဒီေရာက္မွစားဖူးပါတယ္။ က်မေယာကၤ်ားကေတာ့ ေတာ္ေတာ္
ၾကိဳက္ပါတယ္။ ဟင္းခ်က္နည္းစိတ္ကူးသစ္ေလးေတြရလို ့ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။

ေက်ာ္ႏွင္းဆီလြင္ said...

မ(Shinlay)ေရ
ခ်က္တတ္ရင္ မိဆိုက အခ်ိဳမွဳန္႕မလိုပဲ တကယ္ကို ေကာင္းပါတယ္။ ဟင္းခ်ိဳေတြဆိုလည္း မိဆိုထည္႕ ဆားနည္းနည္းထည္႕ အသီးရြက္ထည္႕ရုံနဲ႕ကို ပဲပိစပ္ဟင္းခ်ိဳတခြက္ ခ်က္ခ်င္းေသာက္ႏိုင္ပါတယ္။
မရဲ႕အမ်ိဳးသားကို လက္စြမ္းၿပလိုက္ေနာ္။
:)

စူးနွယ်လေး said...

မရွင္ေလးေျပာသလိုပဲ ဒီေရာက္မွစားဖူးတာ....ပဲပုပ္လိုက္႐ွာရင္း ေတြ႕တာေလ...အိမ္မွာက်န္ေသးတယ္္...ဂ်င္းျပန္ထည့္ေထာင္းၿပီးေခါက္ လ်ံဖြန္းခ်ဥ္ငံစပ္လုပ္စားတယ္ေလ...တဗူးဆိုေတာ္ေတာ္နဲ႔မကုန္ဘူး...ခုေတာ႔အိုင္ဒီယာရၿပီ...ေက်းဇူးပဲ..ေလွ်ာက္လုပ္စားၾကည့္ဦးမယ္ :)

SHWE ZIN U said...

ညီမ ေရ

စားခ်င္စရာေလးေတြေနာ္ ျမန္မာ ငါးပိနဲ႕ တူတယ္ထင္တယ္ စားစရာေလးေတြလည္း ၾကည္႕သြားပါတယ္

ခင္မင္စြာျဖင္႔
ေရႊစင္ဦး

လသာည said...

မိဆိုအားလံုးထဲမွာ မိဆိုလာမန္ကို အၾကိဳက္ဆံုး...။ လုပ္နည္းေလး ေျပာျပတာ ေက်းဇူးေနာ္။ ဒါေပမယ့္ ေက်ာ္ညီမေလး လုပ္ထားတာပဲ လာစားခ်င္တာ။ ဒီတစ္ခါ ၾကံဳရင္ စားခြင့္ေပးပါ :D

ေကာင္းမြန္၀င္း said...

original လက္ရာလည္းေျပာျပဦးေနာ္။ သားေလးနဲ႕ ကၽြန္မကေတာ႔ မီေဆာ ေန႔တိုင္းေသာက္တယ္ ညီမေရ။
ဟင္းခ်ိဳဆိုရင္ေတာ႔ အာ၀ါ႕ဆဲ။ ဟင္းခ်က္ရင္ေတာ႔ အာကာ႔မီေဆာ။ ရွီရိုမီေဆာကိုေတာ႔ စားျဖစ္တာနည္းတယ္။
ေယာက္်ားကေတာ႔ မီေဆာဆို မီေဆာလားမန္ တစ္မ်ိဳးကိုေတာ႔ သူႀကိဳက္တယ္။
ညီမေရးတာဖတ္ျပီး ဒီေကာ္မန္႔ေရးရင္း တံေတြးေတာင္ျမိဳခ်လိုက္ရျပီ။
အခုလိုေအးေနတဲ႔အခ်ိန္ညဘက္ဗိုက္ဆာရင္လည္း ေသာက္လို႕ေကာင္းတယ္ေနာ္။

ေက်ာ္ႏွင္းဆီလြင္ said...

ကြန္မန္႕လာေပးတဲ႕အမေတြအားလုံးေက်းဇူးပါ
မႏြယ္ေလးနဲ႕ မေခ်ာေရ
ညီမဆို ေဆာင္းတြင္း ေအးေအးနဲ႕ soupကို ေန႕တုိင္းေသာက္ခ်င္ၿပီး ေန႕တိုင္းမခ်က္ခ်င္ေတာ႕ ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူေအာင္တည္ အသီးရြက္ေလးေတြလွီးထည္႕အုပ္ၿပီး အေပါ႕ငန္ နည္းနည္းထပ္ပိုးၿပီး ေသာက္ေနက်ေလ။

မညနဲ႕ မမေရႊစင္ေရ
မိဆိုလာမန္လုပ္နည္းသင္ထားဦးမယ္။ လုပ္ေကၽြးတတ္ေအာင္လို႕ :P
မမေရႊစင္ကလည္း အစားေကာင္းၾကိဳက္ေတာ႕ ;)

မမြန္ကေတာ႕ မိဆိုဆရာၾကီးပဲၿဖစ္မယ္။
မမြန္ေရးမယ္ အာက နဲ႕ ရိွရို ေခၚၾကေသးတာ သတိရမိတယ္
:D

ျမတ္မြန္ said...

味噌汁 ပါတာဆို အကုန္ၾကိဳက္တယ္..။
ေက်းဇူးေနာ္..။

nu-san said...

အမအရင္တုန္းကဆုိ မီဆုိဟင္းခ်ိဳမၾကိဳက္ဘူး..ေနာက္ေတာ့ ေသာက္ရင္းနဲ႔ စားတတ္လာတယ္.. ကုိယ္တုိင္ေတာ့ တစ္ခါမွ ခ်က္မစားျဖစ္ဘူး.. :D အခု ညီမပုိ႔စ္ဖတ္မိျပီး ဟင္းခ်ိဳေသာက္ခ်င္လာျပီ.. မီဆုိနဲ႔ ခ်က္ရတဲ့ ဟင္းေလးေတြလည္း ခ်က္ျဖစ္ရင္ တင္ေပးေနာ္.. အမလည္း လိုက္ခ်က္ၾကည့္မယ္ေလ.. :))

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Blogger Templates