Wednesday, April 13, 2011

ဆူရွီ ႏွင္႕ ဆာရွိမိ

ဆူရွီ 寿司(すし) ႏွင္႕ဆာရိွမီ 刺身(さしみ) စသိခဲ႕စဥ္က အမွတ္မွားလြယ္ခဲ႕ပါတယ္။

ဆာရိွမီ 刺身(さしみ)
ဆာရိွမိ ဆိုတာကေတာ႕ အသားစိမ္း၊ ငါးစိမ္းကို ဒီအတိုင္းစားၿခင္းပါ။၊

 အမဲသားဆာရွိမိ
ငါးႏွင္႕ပင္လယ္စာဆာရိွမိ
ဆာရိွမိစားနည္း
ဆာရိွမိဟာ သားစိမ္း၊ငါးစိမ္းႏွင္႕ပင္လယ္စာအစိမ္းမ်ားၿဖစ္လို႕ ကၽြမ္း၀င္မွဳမရိွရင္ စားႏိုင္ဖို႕
ခက္ခဲပါတယ္။ သို႕ၿငား ဂ်ပန္ဓေလ႕ႏွင္႕စားနည္းကိုသိလွ်င္ ဆူရိွီကိုႏွစ္သက္လာလိမ္႕မည္
ဟု ေမွ်ာ္လင္႕ပါတယ္။
ယင္းသားငါးစိမ္းလႊာမ်ားကို ဆူရွီငံၿပာရည္ႏွင္႕တြဲစားရတာၿဖစ္ၿပီး၊သားငါးအမ်ိဳးအစားေပၚ
လိုက္ၿပီး ဂ်င္းစိမ္းႏွစ္ သို႕  わさび(WaSaBi)လို႕ေခၚတဲ႕ဂ်ပန္ရိုးရာအစပ္အႏွစ္အစိမ္းေရာင္
ကေလးနဲ႕တြဲစားေလ႕ ရိွပါတယ္။
စားနည္းကေတာ႕ ငံၿပာရည္ႏွင္႕မတို႕ခင္မွာ ၀ါစဘိ သို႕ ဂ်င္းအႏွစ္ကိုသားငါးစိမ္းႏွင္႕ဦးစြာ
တို႕ၿပီး သို႕ ငရုတ္ေကာင္းတေစ႕ႏွစ္ေစ႕ခန္႕အနည္းငယ္လူးၿပီးမွ ငံၿပာရည္ႏွင္႕ သားငါးစိမ္း
ရဲ႕ ၄ပုံတပုံခန္႕ကိုတို႕ၿပီးစားၿခင္းၿဖစ္ပါတယ္။
အဓိကေရွာင္ရန္ကေတာ႕ ငံၿပာရည္ထဲ ၀စဘိအႏွစ္ႏွင္႕ ဂ်င္းအႏွစ္ေတြေရာေမႊပစ္ၿခင္းပဲ
ၿဖစ္ပါတယ္။


ဆူရွီ 寿司(すし)
ဆူရွီဆိုတာကေတာ႕ ငါးအႏြယ္၀င္ေတြကို အစိမ္းလိုက္၊ ထမင္းလိပ္ကေလးေတြႏွင္႕
တြဲစားတာရယ္ပါ။ ငါးအႏြယ္၀င္လို႕ဆုိရတာကေတာ႕ ငါးတခုတည္းတင္မဟုတ္ပဲ ေအာ္
တိုပတ္စ္၊ ခရု စသၿဖင္႕ ပင္လယ္စာအမ်ိဳးမ်ိဳးပါ၀င္တာေၾကာင္႕ရယ္ပါ။
အဓိကအားၿဖင္႕ ဆူရွီ၂မ်ိဳးရိွၿပီး လတ္ဆတ္ေသာငါးႏွင္႕ပင္လယ္စာအစိမ္းကိုအသုံးၿပဳထား
ေသာ ဟရဇုရွီ 「早鮨(早ずし)」ႏွင္႕ ငါးႏွင္႕ပင္လယ္စာကိုထမင္းၿဖင္႕ေရာစပ္ကာအခ်ဥ္
ေဖာက္ထားသည္႕ 「なれ鮨(なれずし)」ဟူ၍ ၿဖစ္ပါတယ္။

ဟရဇုရွီ 「早鮨(早ずし)」
 

「なれ鮨(なれずし)」

ယင္းတို႕အထဲတြင္အဓိကလူသိအမ်ားဆုံးကေတာ႕ဆူရွီအလိပ္(握り寿司)ပဲၿဖစ္ပါတယ္။
巻き寿司(まきすし)မာခိဆူရွီလို႕လည္းေခၚပါတယ္။




ဆူရွီစားနည္း
ဆူရွီကိုစားတဲ႕အခါမွာ ငံၿပာရည္အခ်ိဳရည္ၾကည္ၾကည္ေလးႏွင္႕တြဲစားေလ႕ရိွပါတယ္။
ငါးႏွင္႕ပင္လယ္စာအမ်ိဳးအစားေပၚမူတည္ၿပီး ဂ်င္းလႊာအခ်ဥ္စိမ္ဖတ္ေလးေတြ သို႕ ၀ဆဘိ
わさび(WaSaBi)လို႕ေခၚတဲ႕ ဂ်ပန္ရိုးရာအစပ္အႏွစ္ အစိမ္းေရာင္ကေလးနဲ႕တြဲစားေလ႕
ရိွပါတယ္။ သို႕ၿငားမ်ားေသာအားၿဖင္႕ ၀ါစဘိထည္႕ဖို႕လိုတဲ႕ဆူရွီေတြထဲမွာ စလုပ္တည္းက
ငါးလႊာႏွင္႕ထမင္းၾကားမွာဖုံးကာ ထည္႕ၿပီးသားၿဖစ္တာမ်ားပါတယ္။
ဆူရွီကိုငံၿပာရည္(ဆူရွီေဆာ႕စ္)ႏွင္႕တြဲစားရာမွာ ထမင္းလုံးေတြေၾကြက်တတ္ၿပီး ပြစာၾကဲ
တတ္တာမို႕ မွန္ကန္ေသာဆူရီွစားပုံေတြကို ဒီဆုိဒ္မွာသြားေရာက္ၾကည္႕ရွုႏိုင္ပါတယ္။
ငါးစိမ္းၿဖင္႕ၿပဳလုပ္ထားေသာဆူရွီစားနည္းပါ။
ေရညွိၿဖင္႕လိပ္ၿပီးအထဲမွာအစာေတြထာပဌာထားတတ္တဲ႕ဆူရွီကိုေတာ႕ အမ်ားအားၿဖင္႕
ယင္းအတိုင္းစားေလ႕ရိွၿပီး ငံၿပာရည္တို႕တဲ႕အခါ ေရညိွကိုတို႕ေလ႕ရိွပါတယ္။

အားလုံးပဲက်န္းမာေပ်ာ္ရႊင္ပါေစ

12 comments:

စူးနွယ်လေး said...

သားငါးစိမ္းစားတာနဲ႔ ဆူ႐ွီအလိပ္ကို ခုထိမႀကိဳက္ေသးဘူး
အဲဒီမွာေနရရင္ေတာ႔ တေျဖးေျဖးနဲ႔စားလို႔ုျဖစ္လာမယ္ထင္တယ္ :P အလိပ္ကေလးေတြက ဒီဇိုင္းအမ်ဳိးမ်ဳိးနဲ႔။
တ႐ုတ္တန္းမွာ ကားနဲ႔ေရာင္းတာေတြ႕တယ္။ ေတာ္ေတာ္ေရာင္းရတယ္။ လူေတြ၀ိုင္းေနတာပဲ။

ေက်ာ္ႏွင္းဆီလြင္ said...

မႏြယ္ေလး
ငါးအစိမ္းမထည္႕ထားတဲ႕ဆူရွီလိပ္ပါမၾကိဳက္တာလားဟင္
တခ်ိဳ႕ဆူရီွေတြက ၾကက္ဥတို႕သခြားသီးတို႕hamတို႕ထည္႕ၿပီးလိပ္တာ
စားလို႕ေကာင္းတယ္မရဲ႕
ဒီကိုလာလည္ရင္လိုက္ေကၽြးမယ္ :D

စူးနွယ်လေး said...

ေက်ာ္ေရ... သားငါးစိမ္းမဟုတ္လဲ ထမင္းပါရင္မႀကိဳက္ဘူး ...အဟဲ..ထမင္းမပါတဲ႔ သားငါးစိမ္း မပါတဲ႔ ဆူ႐ီွလိပ္မ႐ိွဘူးလားဟင္ :P
စစ စားၾကည့္တုန္းက ၀ါစဘိအႏွစ္တုိ႔လိုက္တာ မႊန္ထြက္သြားတာပဲ။ အဲေလာက္မႊန္မွန္းမသိလို႔ အမ်ားႀကီးတို႔လိုက္တာေလ ဟိ..။

ေက်ာ္ႏွင္းဆီလြင္ said...

အဲဒါညီမေရာပဲ မႊန္သြားတာပဲ :D
မႏြယ္ေလးၾကိဳက္တဲ႕ဆူရွီလိပ္က မႏြယ္ေလးလာလည္မွညီမကတီထြင္လုပ္ေကၽြးမယ္ :)))

ေငြစႏၵာ said...

ညီမေရဆူရွီႏွင္႕ဆာရွိမိအေၾကာင္းေလးဖတ္သြားတယ္။
က်မလည္းအတယ္ပဲေျပာေျပာသိပ္မႀကိုက္ဖူး။
Wasabi မႊန္ၿပီးကတည္းကေလ.ဟီး..

ေက်ာ္ႏွင္းဆီလြင္ said...

မစႏၵာေရ
တကယ္ေတာ႕ ညီမလည္း စားႏိုင္ဖို႕အေတာ္ၾကာတယ္။
အိမ္ကလူက အတင္းေကၽြး
ဂ်ပန္အစားစာစားနည္းအၿမဲသင္ေပးမို႕ယဥ္သြားေပမဲ႕
ခုထိၿပင္းတဲ႕ငါးေတြစားႏိုင္ေသးဘူး
တူတူပဲ
:D

ျမတ္မြန္ said...

ဆူရွီကို ခုထိ စားလို႔ မရဘူး ေက်ာ္ေရ..ၾကိဳက္လို႔ မရ ျဖစ္ေနတာ..။
ေရေလာင္းသြားတယ္ ေက်ာ္ေရ..
မဂၤလာရွိေသာ နွစ္သစ္ပါ ေက်ာ္..။

ေက်ာ္ႏွင္းဆီလြင္ said...

:))ဟုတ္မၿမတ္မြန္
ဆုေတာင္းေက်းဇူးပါေနာ္

SHWE ZIN U said...

ညီမ ေရ

မဂၤလာႏွစ္သစ္ပါေနာ္

ေပ်ာ္ရႊင္ခ်မ္းေျမ႕ပါေစ

ခင္မင္စြာျဖင္႔
ေရႊစင္ဦး

ေက်ာ္ႏွင္းဆီလြင္ said...

မမေရႊစင္ ေက်းဇူးပါေနာ္
မလာေသးဘူးလားဟင္ ဒီကို
:)))
လာရင္ေမးလ္ပို႕ေနာ္

Anonymous said...

SALMON SASHIMI ကအရမ္းေကာင္းပါတယ္..အရမ္းကကိုလဲ .. ႔ကိုက္ပါတယ္.
ဘာလို. အခ်ိဳရည္နွင္. ၀ါဆာဘိ နွင္. မေရာတာလဲ ဟင္.
ေက်ူးဇူးတင္ပါတယ္
မမီးမီး

ေက်ာ္ႏွင္းဆီလြင္ said...

မမီးမီးေရ
အခ်ိဳရည္ဆိုတာငံၿပာရည္ကိုေၿပာတာလားဟင္
ငံၿပာရည္ဆိုရင္ေတာ႕ ဘာလို႕၀ါဆဘိနဲ႕မေရာတာလဲဆိုေတာ႕ ဂ်ပန္ေတြရဲ႕မန္နာလို႕ေၿပာရမလား
ၿမန္မာေတြထမင္းစားရင္အသံမၿမည္ရဘူးဆိုတာလိုမ်ိဳးထင္တယ္
:)))

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Blogger Templates