Saturday, April 23, 2011

၀ါဆာဘိ

ワサビ(山葵)လို႕အမည္ရေသာ ၀ါဆာဘိဟာ ဂ်ပန္ရိုးရာ အစပ္တမ်ိဳးၿဖစ္ပါတယ္။
ၾကက္သြန္ၿဖဴအႏွစ္လိုအႏွစ္ပ်စ္ပ်စ္မ်ိဳးၿဖစ္ၿပီး အနည္းငယ္ၿပင္းေသာအေမႊးနံ႕လည္းရိွပါ
တယ္။ ယင္းမွာ ေရစီးေရလာေကာင္းေသာ ေရသန္႕သန္႕ၿဖင္႕ စိုက္ပ်ိဳးရသည္ၿဖစ္ၿပီး
ယင္းအပင္ဧ။္ပင္စည္ကို ၾကိတ္ကာ အစပ္အႏွစ္အၿဖစ္ အသုံးၿပဳၾကၿခင္းပင္။ ဟိုးယခင္တည္းက အေရွ႕ဥေရာပဘက္မွာလည္း စတင္စိုက္ပ်ိဳးစားသုံးခဲ႕ၾကတယ္လုိ႕
ဆုိပါတယ္။ ဂ်ပန္မွာေတာ႕Meijiေခတ္ခန္႕ကစလို႕အသုံးၿပဳလာၾကတယ္လို႕ဆိုပါတယ္။





ဆူရွီေတြၿပဳလုပ္ရမွာ ထမင္းေပၚ အသားသို႕ငါးစိမ္းမဖုံးခင္ ၀ါဆာဘိအနည္းငယ္ထည္႕သြင္း
ၿပဳလုပ္ထားတတ္ၿပီး၊ ဆူရွီႏွင္႕ဆာရွီမီပန္းကန္ေထာင္႕ေလးေတြမွာ ခပ္စိမ္းစိမ္း ၀ါဆာဘီ
အႏွစ္ေလးေတြပုံေပးထားတတ္ပါတယ္။
ပမာဏအနည္းငယ္မ်ားသြားတာနဲ႕ ႏွာေခါငး္ထိမႊန္ထူသြားတတ္တဲ႕ ခပ္ၿပင္းၿပင္းအစပ္
အရသာမ်ိဳးၿဖစ္ၿပီး ညွီနံ႕ကိုသက္သာေစပါတယ္။



အထူးသၿဖင္႕ အသားငါးစိမ္းကိုစားေသာအခါမွာ အသားငါးမွာ ၀ါဆာဘိအနည္းငယ္တို႕ၿပီး
မွ ငံၿပာရည္တို႕ကာ စားေလ႕ရိွၾကတာမို႕ ဂ်ပန္စတိုင္လ္ဆူရွီ၊ ဆာရီွမီစားဖူးသူတိုင္း ၀ါဆာ
ဘိ အရသာ ၿမည္းစမ္းဖူးၾကမယ္လို႕ ထင္ပါတယ။္

အထူးသတိၿပဳရမွာကေတာ႕ ၀ါဆာဘီႏွင္႕ငံၿပာရည္ကို ေရာမပစ္တတ္တဲ႕ ဂ်ပန္ဓေလ႕ပဲ
ၿဖစ္ပါတယ္။
ထပ္မံၿပီး ၀ါဆာဘိပါ၀င္တဲ႕ နာမည္ေက်ာ္ဂ်ပန္ရိုးရာအၿမည္းတခုကေတာ႕ တာ႕ကိုး၀ါဆ
လို႕ေခၚဆိုၿပီး (たこ)တာ႕ကိုဆိုတာကေတာ႕ ေရဘ၀ဲကိုေခၚဆုိတာပါ။ ယင္းေရဘ၀ဲကို
ခပ္ေသးေသးလွီးၿပီး အရသာစပ္ကာ ၀ါဆဘိရဲ႕အရြက္ႏွင္႕ရိုးတံေလးေတြကိုပါႏုတ္ႏုတ္စင္း
ၿပီး ထည္႕ထားတာမို႕ ခပ္စပ္စပ္ ခပ္ေလးေလးႏွင္႕ တာ႕ကိုကလည္းတေထာက္ေထာက္၊
ေနညိဳရင္ေလၿပိဳတဲ႕သူေတြအၾကိဳက္လို႕ဆိုရမွာၿဖစ္ပါတယ္။




အားလုံးပဲက်န္းမာေပ်ာ္ရႊင္ပါေစရွင္

ပုံမ်ားကိုေတာ႕အင္တာနက္မွရွာေဖြကူးယူေဖာ္ၿပပါသည္။

5 comments:

Shinlay said...

၀ါဆာဘိ ကိုတခါတေလစားရတာၾကိဳက္ပါတယ္။
ေခါင္းထဲအထိမႊန္သြားတာကိုက အရသာတမ်ိဳးပါပဲ။

Mon Petit Avatar said...

This makes me hungry for Japanese food, though I am not a fan of sashimi, hehe!!!

စူးနွယ်လေး said...

ဒီမွာေတာ႔ senf/mustard ဆိုတဲ႔အႏွစ္ေလးနဲ႔ အသားေတြ၀က္အူေခ်ာင္းေတြကို တုိ႔စားၾကတယ္။ ၀ါစာဘိေလာက္မမႊန္ဘူး။

လသာည said...

ညေလး ေနေကာင္းလား။ သတိရတယ္။
၀ါဆာဘိကို အရမ္းၾကိဳက္လို႔ အမ်ားၾကီးကို ၀ယ္ထားတယ္ း))

ေက်ာ္ႏွင္းဆီလြင္ said...

မည ေပ်ာ္လုိက္တာ
လူဆိုး...အၾကာၾကီးပစ္ထားလို႕

မၿမတ္မြန္ သေဘာက်လိုက္တာ အသက္ဘယ္နားရွဴရမွန္းမသိဘူးဆိုလို႕
က်မေတာ႕ ဆာရီွမီဆို ၀ါဆာဘီနည္းနည္းမပါရင္ ညွီလို႕မစားႏိုင္ဘူး

:)))

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Blogger Templates