Sunday, June 26, 2011

ေခါက္ဆြဲေၾကာ္

ၿမန္မာၿပည္အိမ္က အိမ္သူအိမ္သားေတြအားလုံးၾကိဳက္ၿပီး မၾကာခဏ က်မကေၾကာ္ေပးရ
တဲ႕ေခါက္ဆြဲေၾကာ္ပါ။ ဂ်ပန္ေရာက္ေတာ႕သူကဆီသိပ္မၾကိဳက္သလို စားလဲမစားတဲ႕အၿပင္
သူစားေလ႕ရိွတဲ႕ အိုခိုႏိုမိယာခိစတိုင္ ေခါက္ဆြဲေၾကာ္ဟာ အိုးထဲေခါက္ဆြဲထည္႕လိွမ္႕ၿပီး
ငံၿပာရည္နဲ႕သၾကားေလးနည္းနည္းထည္႕ေမႊ၊ သည္႕ေနာက္ ခစုအိုဘုရိွလို႕ေခၚတဲ႕ ငါးလႊာ
ေၿခာက္၊ မေရာနိစ္၊ ေဆာ႕စ္ေတြထည္႕စားရတာမို႕ဆီမသုံးပါဘူး။ ဒါေၾကာင္႕ မိသားစုၾကား
နာမည္ေက်ာ္ က်မလက္ရာေခါက္ဆြဲေၾကာ္ေလးလည္း ေၾကာ္မစားၿဖစ္တာၾကာပါၿပီ။


တေန႕ကေတာ႕ ဘာရယ္မဟုတ္ စားခ်င္တာနဲ႕ ဆီမ်ားရင္သူေၿပာဦးမွာသိရက္ မသိေယာင္
ေဆာင္ၿပီး ေၾကာ္ပါတယ္။ ဆီကို ထမင္းစားဇြန္း၃ဇြန္းခန္႕ထည္႕ပါတယ္။ တရုတ္စတိုင္
ေခါက္ဆြဲေၾကာ္ရဲ႕သေဘာကိုက ဆီေလးနဲ႕လွိမ္႕ၿပီး အဲသည္႕အရသာစားရတာမို႕ ဆီမထည္႕
ရင္ အရသာမရိွသလိုခံစားရတာမို႕ပါ။ ထင္တဲ႕အတိုင္းသူစားေတာ႕ ဆီမ်ားတယ္လို႕ဆိုပါရဲ႕။


ၾကိဳတင္ၿပင္ဆင္ၿခင္း
၁။အသားကို ပါးပါးလွီးၿပီး ငံၿပာရည္၊ ဟင္းခ်က္အရက္ သို႕ ဗီနီဂါ၊ သၾကားအနည္းငယ္ႏွင္႕
  နယ္ထားပါတယ္။
၂။အသီးရြက္ကို ကိုယ္ထည္႕ခ်င္တဲ႕ပုံစံေလးေတြ တခုစီလွီးၿပီး တပုံစီပုံထားပါတယ္။
၃။ၾကက္သြန္ၿဖဴ၂တက္ေလာက္ မေၾကတေၾက ထုထားပါတယ္။
၄။အရသာရည္ စပ္ပါတယ္။ အသီးရြက္ေတြထည္႕ၿပီးမွ တခုစီထည္႕ရင္ေမ႕က်န္တာမ်ိဳး
  အခ်ိန္မကိုက္ရင္ အသီးရြက္ႏြမ္းတာမ်ိဳးၿဖစ္တတ္လို႕ပါ။

   ေခါက္ဆြဲတပြဲစာအရသာရည္ကို ပန္းကန္လုံးေသးေလးမွာစပ္ထားပါတယ္။
  ေခါက္ဆြဲပမာဏကေတာ႕ ဂ်ပန္မွာေတာ႕ ဂ်ပန္ထမင္းစားပန္းကန္လုံးတလုံးထဲ ေခါက္
  ဆြဲ လက္ၿဖင္႕ဖိသိပ္ထည္႕ၿပီး နည္းနည္းၿပည္႕ေမာက္ရုံခ်ိန္ပါတယ္။(အေပၚပုံ)
  အရသာရည္ သၾကားလက္ဘက္ရည္ဇြန္းေသးတဇြန္းေမာက္ေမာက္၊
                   အရသာမွဳန္႕ (အခ်ိဳမွဳန္႕) လက္ဘက္ရည္ဇြန္းေသးတဇြန္းေမာက္ေမာက္၊
                   ငံၿပာရည္ အခ်ိဳအက်ဲရည္ ထမင္းစားဇြန္းၾကီးတဇြန္း
                   ခရုဆီ(Oyster Sauce) ထမင္းစားဇြန္းၾကီးတဇြန္း
                   အေလးၾကိဳက္လွ်င္ ဆားအနည္းငယ္ထည္႕ပါ။ က်မကေတာ႕မထည္႕ပါဘူး


ေၾကာ္နည္း 

၁။ (မီးေပ်ာ႕ အသားထည္႕ၿပီးလွ်င္ မီးလတ္)
  ဆီထည္႕ၿပီး နည္းနည္းပူလာရင္ ဦးဆုံးၾကက္သြန္ၿဖဴကိုထည္႕ေၾကာ္၊ တ၀က္ခန္႕ႏြမ္းၿပီး
  ေမႊးနံ႕ထြက္လာလွ်င္ အသားကိုထည္႕ၿပီး အသားေမႊးလာတဲ႕ထိ ၂မိနစ္ခန္႕ေၾကာ္ပါတယ္။
  ၿပီးရင္ အသားႏွင္႕ၾကက္သြန္ၿဖဴကိုဆယ္ထားပါတယ္။ ႏို႕မို႕ မာတတ္လို႕ပါ။

၂။အသားေၾကာ္ထားတဲ႕ဆီေမႊးေမႊးထဲ အသီးရြက္ေတြထည္႕လိုက္ပါတယ္။
  အရြက္လိုမ်ိဳးေပ်ာ႕တာပါလွ်င္ ေခါက္ဆြဲထည္႕ကာနီးမွကပ္ထည္႕ပါ။

၃။ခ်က္ခ်င္းပဲအရသာရည္ထည္႕ပါတယ္။ (မီးၿပင္း)
  ေရကေတာ႕ေခါက္ဆြဲတပြဲလွ်င္ ေရေႏြးၾကမ္းတလုံးစာခန္႕ေရကို အရသာေရနဲ႕ေရာထည္႕ၿပီး
  ဂ်ပန္မွာေတာ႕ေခါက္ဆြဲေပ်ာ႕လို႕ တ၀က္စာခန္႕ထည္႕ပါတယ္။
  ဆူလာလွ်င္ အသီးရြက္ကို တဖက္ေထာင္႕ကပ္ၿပီး၊ ယင္းအၿခမ္းဘက္မီးမၿပပဲ က်န္တၿခမ္းကို
  မီးၿပၿပီး ေရေတြစုေနတဲ႕ထဲ ေခါက္ဆြဲထည္႕ ႏွ႕ံေအာင္မၾကာမၾကာေမႊပါတယ္။ ၂မိနစ္ခန္႕ပါ။
 အသီးရြက္အေနထားၾကည္႕ၿပီး ႏြမ္းလာရင္ ေခါက္ဆြဲေပၚတင္ထားေပးပါ။

၄။ေရခမ္းခါနီးမွာ အသားထည္႕ အသီးရြက္အားလုံးနဲ႕ေရာေမႊၿပီး ေရခမ္းၿပီး ဆီေၾကာ္ၿဖစ္တဲ႕
  အေနထားမွာခ်ရုံပါပဲ။
တြဲစားဖို႕အခ်ဥ္ပါ။
ၾကက္သြန္နီပါးပါးလွီးဆားေရေအးေအးထဲစိမ္ထားပါတယ္။ စားခါနီးဆယ္ၿပီးေရညွစ္ပါတယ္။
ငရုတ္သီးစိမ္းပါးပါးလွီးထည္႕ပါတယ္။ ပူတီနံရြက္ ပါးပါးလွီးထည္႕ပါတယ္။
ႏွွမ္းဆီ ငံၿပာရည္ အသားမဳွန္႕ သံပုရာသီးညွစ္ၿပီး သုံးေဆာင္ရုံပါ။

အားလုံးပဲစားေကာင္းပါေစရွင္
♪♪♪

3 comments:

Vista said...

စားေကာင္းမယ့္ျဖစ္ခ်င္း ဂလု .. တို ့ေၾကာ္ပံုနဲ ့နည္းေတာ္ေတာ္တူတယ္ အဲလို ေၾကာ္ထားတဲ့ေခါက္ဆြဲဆို မ်ားၾကီးစားႏိုင္တယ္ ဟိ

SHWE ZIN U said...

ေခါက္ဆြဲ ေၾကာ္ကေတာ႔ မုိက္တယ္ဗ်ာ ေၾကာ္မစားတာၾကာၿပီ

ေက်ာ္ႏွင္းဆီလြင္ said...

ညီမကေတာ႕မႏြယ္ေလးဘေလာ႕သြားဖတ္ၿပီး အဲသည္႕ညက ထိုင္းစတိုင္ပဲၾကာဆံသုပ္ခ်ဥ္စပ္လုပ္စားပလိုက္တယ္ :D
ေကာင္းမွေကာင္းပဲ

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Blogger Templates