Wednesday, January 18, 2012

ငါးဆီၿပန္ အစပ္

က်မက ငါးဟင္းသိပ္ၾကိဳက္ပါတယ္။ ဟင္းေရြးစားၿပီး၊ နည္းနည္းပဲစားေလ႕ရိွတဲ႕ က်မက
ငါးဟင္းခ်က္လွ်င္ အသီးရြက္ေရေႏြးေဖ်ာ၊ ခ်ဥ္ဖတ္စတဲ႕တို႕စရာေတြႏွင္႕ ငပိရည္ကို ၾကက္
သြန္နီ၊ ငရုတ္သီးစိမ္းေထာင္းထည္႕ကာ၊နယ္ဖတ္အရိုးႏႊင္ၿပီးစိမ္ေၿပနေၿပစားေလ႕ရိွပါတယ္။
ဒါေၾကာင္႕ က်မကထမင္းသိပ္မစားမၿမိန္တဲ႕ရက္ေတြ သို႕ က်မ ပိန္လာတယ္လို႕ထင္ရင္
က်မအေမက ငါးဟင္းခ်က္ေကၽြးေလ႕ရိွပါတယ္။ ဥပမာ ငါးဇင္ရိုင္းက်မသိပ္ၾကိဳက္တာမို႕
တေကာင္ခ်င္း အရိုးခုတ္၊ ေရေသခ်ာေဆးရတဲ႕ငါးဇင္ရိုင္းေတြကအစအေမကအပင္ပမ္းခံ
အိုးကပ္ကေလးခ်က္ခ်က္ေကၽြးေလ႕ရိွပါတယ္။
က်မက ငါးဟင္းကို ငါးထဲအရသာ၀င္ၿပီး ႏူးညံ႕ေနမွၾကိဳက္ပါတယ္။ ငါးဟင္းဆို ဘယ္သူ
မဆိုခ်က္တတ္မွာပဲလို႕သိေပမဲ႕ ေရေၿမေဒသခ်င္းတူေတာင္ အိမ္ေပၚလိုက္လို႕ခ်က္နည္း
အရသာကြဲတတ္တာမို႕ ေရးဖို႕စိတ္ကူးၿဖစ္သြားပါတယ္။
ဂ်ပန္မွာေတာ႕ပင္လယ္ငါးေတြပဲမ်ားၿပီး၊ ၿမစ္ေခ်ာငး္ငါးကႏုိင္ငံၿခားအစားစာေတြေရာင္း
ေသာဆိုင္မွာ ေရခဲရိုက္ငါးခူ၊ ငါးၾကင္း၊ တိလားပိယားတို႕ရိွတတ္ပါတယ္။ က်မကေတာ႕
ေရခဲရိုက္ၿမစ္ေခ်ာင္းငါးတခါ၀ယ္ခ်က္စားတာ အနံ႕မခံႏိုင္လို႕ တအိုးလုံးသြန္ပစ္လိုက္ဖူး
တဲ႕ အေတြ႕ၾကဳံရိွေတာ႕ခုထိကို ထပ္မ၀ယ္စားၿဖစ္ပါဘူး။ တိလားပိယားအစိမ္းကေတာ႕
အုအဲႏိုမွာရိွတတ္ၿပီး က်မ၀ယ္စားဖူးၿပီး အေတာ္ေကာင္းပါတယ္။ ဆက္ရလွ်င္ ၿမန္မာ
စတိုင္ခ်က္မယ္ဆိုလွ်င္ ရွိရိုမိ shiromi(白身)လို႕ေရးထားတတ္တဲ႕ အၿဖဴေရာင္ငါးသား
ကိုခ်က္စားရတယ္လို႕ ခင္မင္တဲ႕မိတ္ေဆြအမတဦးကသင္ေပးလို႕ သိရပါတယ္။
shiromi(白身)ထဲမွာမွ မိတ္ေဆြအမသင္ေပးတဲ႕အတိုင္း たら တာလ လို႕အမည္ရိွတဲ႕
ငါးကိုခ်က္စားပါတယ။္

ဦးဆုံးငါးကို ဆားအနည္းငယ္ ေရအနည္းငယ္ထည္႕ကာ ဖြဖြဆုပ္နယ္ကာ ေရစင္ေအာင္
ေဆးၿပီးေရစစ္ထားပါတယ္။ေရေအးနဲ႕ပါ။ တဦးစာဆိုေတာ႕က်မ ၂တုံးခ်က္ပါတယ္။:)
၁။ဆီကို ဇြန္းၾကီး၄ဇြန္းထည္႕ပါတယ္။ အႏွစ္မ်ားမ်ားစားခ်င္တာမို႕ပါ။
၂။
ၾကက္သြန္နီကို အလုံးၾကီး(ၿမန္မာေပါက္စီတ၀က္ခန္႕ရိွ)ကို၃လုံးခန္႕ ၾကိတ္စက္ သို႕
ပါးပါးလွီးၿပီး ညက္ေအာင္ေထာင္းထားပါ။ ဂ်ငး္အနည္းငယ္ကြမ္းသီးေစ႕တ၀က္ခန္႕ ႏွင္႕
ၾကက္သြန္ၿဖဴ ၃မႊာခန္႕(ဂ်ပန္တြင္ၾကက္သြန္ၿဖဴသိပ္မစားလို႕ပါ)အတူထည္႕ၿပီးေထာင္းပါ။

၃။
ဆီနည္းနညး္ပူလာလွ်င္ မီးကိုပိတ္ခါ ၁မိနစ္ခန္႕ေစာင္႕ၿပီး ငရုတ္သီးစိမ္းမွဳန္႕ဇြန္းၾကီး
၄ဇြန္းခန္႕ထည္႕ေမႊၿပီး၊ ဆႏြင္းအနည္းငယ္(က်မမရိွလို႕မထည္႕ပါဘူး)ထည္႕ေမႊပါ။
ငံၿပာရည္ဇြန္းၾကီး၂ဇြန္းထည္႕ပါတယ္။
(ၾကက္သြန္နဲ႕ေရာဆီသတ္လွ်င္တခါတေလ အနံ႕မေသတတ္လို႕အရင္လုပ္ပါတယ္။)

၄။ယင္းထဲကို ၾကက္သြန္နီၿဖဴဂ်င္းေထာင္းထည္႕ကာေရအနည္းငယ္ထည္႕ကာ ၾကက္သြန္
နီအႏွစ္ကႏူးၿပီး အၾကည္ေရာင္ေပါက္သည္ထိ တည္ပါတယ္။
(ငရုတ္သီးအစိမ္းမွဳန္႕ကိုအရင္ဆီသတ္ထားတဲ႕အတြက္ ၾကက္သြန္ကေရမခန္းလဲႏူးလာ
ရင္ ရပါၿပီ။ ေရာသတ္ရင္ အနံ႕ေသေအာင္ ေရခန္းဆီၿပန္တဲ႕ထိတည္ရမယ္။ ၾကက္သြန္
ႏွစ္မ်ားမ်ားစားခ်င္လို႕မ်ားမ်ားထည္႕ထားေတာ႕မကပ္ေအာင္ဆီလဲအမ်ားၾကီးထည္႕ရမွာ
မို႕ပါ။)

၅။ ယင္းအႏွစ္ထဲကို ေရေအး ၃၀၀ ml ေလာက္ထည္႕ၿပီး ခ်က္ခ်င္းငါးထည္႕ပါတယ္။
ေရေႏြးထဲငါးထည္႕ရင္မာသြားတတ္ပါတယ္။ တၿဖည္းၿဖည္းေႏြးလာၿပီး ေရခန္းေအာင္
မီးအလတ္နဲ႕၁၀မိနစ္ခန္႕အဖုံးအုပ္တည္ၿပီး ဆီၿပန္လွ်င္စားႏုိင္ပါၿပီ။

ၾကက္သြန္နီမႏူးလွ်င္အႏွစ္ကစားမေကာင္းပဲမာတတ္ပါတယ္။

က်မေတာ႕အႏွစ္အမ်ားၾကီးတခါတည္းခ်က္ထားၿပီး မနက္တခါ၊ညတခါ ငါးဟင္းကိုအႏွစ္
မ်ားမ်ားႏွင္႕စားတာေတာင္ အႏွစ္ကတ၀က္ခန္႕ပိုေသးပါတယ္။ ေနာက္ရက္ရုံးကၿပန္လာ
ေတာ႕ အႏွစ္ထဲေရနည္းနည္းေရာေမႊၿပီး ၾကက္ဥတလုံးနဲ႕ အသင္႕ရိွတဲ႕၀က္သားဖက္ထုပ္
၂တုံးထည္႕ကာ ေနာက္တနပ္ၿမိန္ရည္ရွက္ရည္စားၿပီး အၿပတ္ရွင္းပလိုက္ပါေသးတယ္။
အားလုံးပဲစားေကာင္းပါေစရွင္။

လူတိုင္းသိတာကိုခ်က္ၿပီး ပို႕စ္ေရးလို႕ ေဘာ္ခ်က္လိုက္ပါတယ္ေနာ္။

9 comments:

မီးမီးငယ္ said...

ငါးဟင္းလားလႊတ္ႀကိဳက္ေပါ့။
အင္းစကူးေလ။
က်မလည္းမ်ဳိးစုံလုပ္စားျဖစ္တယ္။
အရမ္းနံလို ့လႊင့္ပစ္လိုက္တာေခ်ာင္းငါးဟုတ္လား။
က်မလည္းတခါက၀ယ္လာၿပီးခ်က္တာနံလိုက္တာ။
မလတ္လို ့မ်ားလားလို ့စဥ္းစားေနတာ။
ခုမွနားလည္တယ္။
ေက်းဇူး...မေရ..။

Anonymous said...

အယ္..အျပတ္ရွင္းပလိုက္ေတာ့
စားခ်င္လို႔လာတာ.မစားရေတာ့ဘူးေပါ့ း)
ေနာက္တစ္ခါခ်က္ရင္..မ်ားမ်ားခ်က္ပါေနာ္အစ္မ း)

ခ်စ္ခင္လွ်က္
မိစံ

Anonymous said...

ကုုိယ္လည္းငါးရံ ့တခါ၀ယ္တာနံလိုု ့မစားႏုုိင္ဘူး။ ေရခဲရုုိက္ဆုုိ ၀ယ္ရတာတြန္ ့ေနတယ္။
ငါးဟင္းေလးကစားခ်င္စရာေကာင္းလိုုက္တာ။
အိုုင္အိုုရာ

mstint said...

တီတင့္ကငါးဆိုရင္အရိုးစူးတတ္လြန္းလို႔ ငါးဆိုရင္ေရြးစားတယ္ေက်ာ္ေရ း)
ခ်က္ထားတဲ့ငါးဆီျပန္အစပ္ေလးစားခ်င္စရာပဲ။ အားေပးသြားတယ္ေနာ္။
စိတ္ဓာတ္အစဥ္ၾကည္လင္ေအးျမပါေစကြယ္။

ေမတၱာျဖင့္
အန္တီတင့္

့ျမေသြးနီ said...

ခ်က္တဲ့ ပံုစံခ်င္းတူတယ္...
အရသာကေတာ့ တူမယ္မထင္ဘူး...။

ေက်ာ္ႏွင္းဆီလြင္ said...

:D
ဒီတခါ အမ်ားၾကီးခ်က္ရမယ္
စပ္စပ္ေလးစားခ်င္ သူလဲမစားေတာ႕ အဲလိုပဲ။
ၿမစ္ေခ်ာင္းငါးေတြကေရခဲရိုက္ရင္သိပ္နံတယ္ေနာ္
အန္တီေရ သမီးကအရမ္းၾကိဳက္ေတာ႕ဘယ္ေလာက္ေသးေသးႏႊင္စားတာကၽြမ္းတယ္ :)))

ေက်ာ္ႏွင္းဆီလြင္ said...

ဟုတ္မ ငါးအမ်ိဳးစားကြဲေတာ႕ နည္းနည္းကေလးကြဲမယ္ထင္တယ္ေနာ္

SHWE ZIN U said...

ေကာင္းေလစြ ေကာင္းေလစြ

ဗညားရွိန္ said...

ရွယ္ း) ဟင္းေကာင္းႀကိဳက္တတ္သူမို႔ သြားေရက်သြားတယ္ ဗ်ိဳးးးး း)

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Blogger Templates