ဂ်ပန္ဟင္းလ်ာကုန္ၾကမ္းမ်ား(調味料、食材)
ငံၿပာရည္ 醤油‐しょうゆ
ငံၿပာရည္ကေတာ႕အမ်ားသိေနၾက၊သုံးဖူးေနက်ေပမဲ႕ဂ်ပန္ငံၿပာရည္ကေတာ႕ၿမန္မာလိုငါးမွထုတ္ေသာ
ငါးငံၿပာရည္(သူတို႕အေခၚnanpuraナンプラー)လိုမဟုတ္ပဲ၊ ဒိုင္းဇု大豆 တနည္း soybeanလို႕ေခၚတဲ႕
ပဲေစ႕ကထုတ္လုပ္တဲ႕ငံၿပာရည္အမ်ိဳးအစားၿဖစ္ၿပီး ဂ်ပန္ဟာငံၿပာရည္အလြန္သုံးတဲ႕ႏိုင္ငံလို႕ပင္ ဆိုေလာက္
ပါသည္။
တခုထူးၿခားတာက ၿမန္မာၿပည္မွာပဲငံၿပာရည္ အပ်စ္ႏွင္႕အက်ဲဆိုတာရိွၿပီး၊ အက်ဲႏွင္႕ ဂ်ပန္ငံၿပာရည္ဟာ
ဆင္တူပါတယ္။ အပ်စ္ကေတာ႕အခ်ိဳႏွင္႕အေရာင္အတြက္ၿမန္မာၿပည္မွာသုံးၾကတာပါ။
ဂ်ပန္မွာေတာ႕ ငံၿပာရည္ကိုပဲ အေလး(こいくち)နဲ႕အေပါ႕(うすくち)ဆိုၿပီးႏွစ္မ်ိဳးရိွပါတယ္။ဘာကြာသလဲဆိုေတာ႕ အေလးကိုေတာ႕ တို႕စားတာေတာ႕ ဟင္းခ်က္တာတို႕စသၿဖင္႕ ဘယ္ေနရာမဆို
အသုံးမ်ားၿပီး အေပါ႕ကိုေတာ႕ ဥပမာ အရည္စြက္စြက္ေလးအသားအသီးရြက္နဲ႕ေရာေၾကာ္ၿပီးထမင္းေပၚ
ပုံစားတဲ႕အခါမ်ိဳးမွာ အေပါ႕ရည္ကိုသုံးပါတယ္။
အၿခားငံၿပာရည္အမ်ိဳးစားမ်ား
たまり(溜り)- 刺身につけたり、照焼きのタレなどに向く
တမရိ ဆိုတာကေတာ႕ အသားစိမ္းနဲ႕မက်က္တက်က္ကင္တဲ႕အခါတြဲစားတဲ႕ေဆာ႕စ္လိုမ်ိဳးသုံးပါတယ္
さいしこみ(再仕込み)- 刺身、寿司などに向く
စိုင္းရိွကိုမိ ဆိုတာကေတာ႕ အသားစိမ္းနဲ႕ထမင္းလိပ္စတာေတြစားတဲ႕အခါသုံးပါတယ္
しろ(白)- 煮物に向く
အေရာင္ေဖ်ာ႕ေဖ်ာ႕ၾကည္ၾကည္၊ငါးငံၿပာရည္နဲ႕ဆင္တူၿပီးဆားဓါတ္ေလးကာအခ်ိဳဓါတ္ပါ၀င္ပါသည္။
ၿပဳတ္ၿပီးခ်က္တဲ႕အခါမ်ိဳးေတြသုံးပါတယ္။
減塩しょうゆ・うす塩しょうゆ -
ေသြးတိုး၊ႏွလုံးႏွင္႕ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါရိွသူေတြစားသုံးႏိုင္ဖို႕ရည္ရြယ္ထုတ္လုပ္တာပါ။
ဒါကေတာ႕ဆားပါ၀င္မွဳ၉ရာခိုင္ႏွဳန္းပဲရိွၿပီးပုံမွန္ငံၿပာရည္ေတြထက္ တ၀က္ေလ်ာ႕နည္းပါတယ္။ ငံၿပာရည္
အေပါ႕ဆိုလွ်င္ ဆားပါ၀င္မွဳ၁၃ရာခုိင္ႏွဳန္းရိွတာမို႕ ပုံမွန္ငံၿပာရည္ရဲ႕၈၀ရာခိုင္ႏွုန္းအငံဓါတ္ရိွတယ္လို႕
ဆိုပါတယ္။
昆布しょうゆ ကြန္းဘုေရွာယု ဒါကေတာ႕အိမ္မွာအသုံးမ်ားပါတယ္။ ကြန္းဘုလို႕ဆိုတဲ႕ေရညိွရြက္မွအခ်ိဳႏွင္႕
ငံၿပာရည္ကိုေပါင္းစပ္ထားတာမို႕ အခ်ိဳအငံအရသာ၂မ်ိဳးလုံးပါ၀င္ပါတယ္။
刺身しょうゆဆာရိွမိေရွာယု ဒါကေတာ႕ ဆာရိွမိစားရင္ တို႕စားတာပါ။
だししょうゆ ဒရိွေရွာယု ဒါကလည္း ဒရိွလို႕ေခၚတဲ႕အခ်ိဳနဲ႕အငံအရသာေပါင္းစပ္ထားတာပါ
မိရင္း MiRin みりん
မိရင္းဆိုတာ ဂ်ပန္ဟင္းလ်ာခ်က္ၿပဳတ္ရာမွာအသုံးၿပဳတဲ႕ကုန္ၾကမ္းေတြထဲ သၾကားဓါတ္ ၄၀ မွ ၅၀ ရာခိုင္ႏွဳန္း ႏွင္႕ အယ္လ္ကိုေဟာ၁၄ရာခိုင္ႏွဳန္းခန္႕ ေပါင္းစပ္ပါ၀င္တယ္လို႕ေဖာ္ၿပထားပါတယ္။
အရသာကအခ်ိဳဓါတ္ၿဖစ္ၿပီး အ၀ါေရာင္အရည္ၾကည္ၾကည္ၿဖစ္ပါတယ္။
အသုံးၿပဳတာကေတာ႕
- ၿပဳတ္တဲ႕ဟင္းလ်ာ 煮物
- (ဆန္သို႕ဂ်ဳံ)ေခါက္ဆြဲ၊အုဒြန္း(နန္းၾကီးကဲ႕သို႕ေခါက္ဆြဲအလုံးၾကီး၊မုန္႕ဖတ္ကဲ႕သို႕ေသာဆိုးမန္း)
. (そうめん、そば、うどん、冷麦)စတာေတြနဲ႕တြဲဖက္စားတဲ႕အခ်ိဳရည္ၿပဳလုပ္ရာမွာ
. ငံၿပာရည္-しょうゆ အခ်ိဳရည္ -だしႏွင္႕ မိရင္း-みりんကို ေရာစပ္သုံးပါတယ္။
6 comments:
ဘေလာ့လိပ္စာကို အရင္လာကူးတာ။ ေျပာင္းလင့္လိုက္ျပီေနာ္ :)
sarma ka le....
i ve not computer.
:(
:((
hay,..
where is cbox?
why do u use word verification?
:((
it's my complain.
:D
ဒါေၾကာင့္ မေန႕က ဖြင့္တာ ဖြင့္မရဘူးျဖစ္ေနတာကိုး။ ခဏပိတ္ထားတယ္မွတ္တာ။ လိပ္စာအသစ္ ထပ္ကူးသြားတယ္။ :)
မညနဲ႕ၿမရြက္ေ၀ေရ
ေက်းဇူးပါေနာ္
မမိုေရ
word verificationၿဖဳတ္လိုက္ၿပီေနာ္
:D
မေရ
ဒီအိမ္အသံတိတ္ေနပါ့လား...
အိမ္ရွင္တို့......
ခြန္ေရ
ခြန္အသံၾကားလို႕ႏိုးလာတာ
:D
Post a Comment