က်မက ခ်စ္စႏိုးၿဖင္႕ အိတ္ၾကမ္းၾကီးမ်ားလို႕ေခၚတာပါ။ ဟိုနားသည္နားလမ္းထြက္တဲ႕အခါ
ေစ်း၀ယ္ထြက္တဲ႕အခါ မေသးလြန္း၊ မၾကီးလြန္း၊ ပုိက္ဆံအိတ္ေသး၊ အေၾကြအိတ္၊ထီး၊
အလွၿပင္ပစၥည္းအတိုထြာေလးေတြ၊ ေဘာပင္ စတာေတြထည္႕တဲ႕အိတ္ၿဖစ္ၿပီး ပခုံးလြယ္
တဲ႕အခါ ၾကိဳးကအေနေတာ္ၿဖင္႕၊ အလြယ္ဖြင္႕ယူႏိုင္ေအာင္ ၿဖစ္ႏိုင္လွ်င္ဇစ္မပါေသာအိတ္
ဟိုနားသည္နားခ်တဲ႕အခါ အေပေတခံၿပီး၊ အၾကမ္းခံတဲ႕အသားမ်ိဳး အဲလိုရွုပ္ယွက္ခတ္ေန
ေသာ ရည္မွန္းခ်က္မ်ားၿဖင္႕ အၾကမ္းခံအိတ္တလုံး၀ယ္ဖို႕ က်မ ရွာေဖြေနတာ သူၿမင္သြား
တဲ႕အခါ ထုံးစံအတိုင္း ဘာ၀ယ္၀ယ္ ဂ်ပန္မိတ္သာအရင္ဦးဆုံးရွာတဲ႕သူၾကီးမို႕ က်မကို
သူရွာေပးတဲ႕အိတ္ေတြထဲက က်မစိတ္ၾကိဳက္အိတ္ေလးတလုံးသြားေတြ႕ပါတယ္။ သူက
ညႊန္းလို႕သာ၀ယ္ၿဖစ္တယ္။မ၀ယ္ခင္သည္ေလာက္မၾကိဳက္ပါဘူး။ဒါ႕အၿပင္က်မစိတ္ၾကိဳက္
တၿခားအိတ္တလုံးလည္း သူ႕မေၿပာပဲ ၀ယ္ပစ္လိုက္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ႕ က်မသည္အိတ္ေလး
ကိုပဲ သုံးၿဖစ္တာမ်ားပါတယ္။
ဘာေၾကာင္႕သည္အိတ္ေလးအညႊန္းကိုေရးခ်င္စိတ္ေပါက္လာရသလဲဆိုလွ်င္ သုံးရင္း
သုံးရင္းၿဖင္႕ အလြန္ကိုႏွစ္သက္လာတဲ႕အတြက္ပါ။
သည္လိုအိတ္မ်ိဳးေတြကို persimmon juice ဂ်ပန္လို 柿渋လို႕ေခၚတဲ႕ ေဆးရည္ဆိုးထား
တာၿဖစ္ၿပီး၊ ယင္းေဆးရည္ဟာ ခခိ (かき)လို႕ေခၚတဲ႕သစ္သီးမွၿပဳလုပ္တာၿဖစ္ပါတယ္။
ၿပဳလုပ္ပုံ အပိုင္း၁ ႏွင္႕ အပုိင္း၂
ယင္းေဆးရည္ကို ပိတ္သားတင္သာမက ပရိေဘာကပစၥည္းေတြအေရာင္တင္ရာမွာလည္း
သုံးေလ႕ရိွပါတယ္။ အေရာင္ဆိုးပုံႏွင္႕ေဆးဆိုးထားေသာပစၥည္းအမ်ိဳးမ်ိဳး
အိတ္အသားကိုေတာ႕ ဂ်င္းသားကဲ႕သို႕ ပိတ္သားထူၾကီးေတြအသုံးၿပဳထားပါတယ္။
ခခိ အသီး
ၿမန္မာၿပည္က ဒဂုံစင္တာထဲက စီးတီးမတ္မွာေရာင္းတာ က်မေတြ႕ဖူးေပမဲ႕ခခိဟာ ၿမန္မာ
ၿပည္မွာ ၿဖစ္ထြန္းသလား ဆိုတာက်မမသိပါဘူး။
က်မသုံးေနတဲ႕အိတ္ေလးကေတာ႕ ဒီေနရာမွာအေသးစိတ္ၾကည္႕ႏိုင္ၿပီး ၊ အၿခားဒီဇိုင္းမ်ား
ကိုၾကည္႕လိုလွ်င္ေတာ႕ ဒီေနရာမွာၾကည္႕ပါ။
အေပၚကအဖုံးေလးဟာ မသုံးလိုတဲ႕အခ်ိန္မွာ အတြင္းဘက္ ကပ္ထားလိုက္လွ်င္ အဖုံးရိွမွန္း
မသိရပါဘူး။ ပစၥည္းေတြနည္းနည္းရွုပ္လာလွ်င္ေတာ႕ အဖုံးေလးေကာက္ဖုံးလိုက္ပါတယ္။
အေရာင္မွိုင္းမွိဳင္းၾကိဳက္ကာ၊ ဇစ္အဖြင္႕ပိတ္ကိုစိတ္မရွည္တတ္ပဲ၊ အိတ္ထဲကဟိုဟာထုတ္
လိုက္ သည္ဟာထုတ္လိုက္ၿဖင္႕အလုပ္ရွုပ္တတ္တဲ႕က်မအတြက္ေတာ႕ အေတာ္ကို အဆင္
ေၿပလွပါတယ္။
အားလုံးပဲက်န္းမာေပ်ာ္ရႊင္ပါေစ
11 comments:
တယ္သီး ထင္တယ္ေနာ္။ ယိုအေျခာက္ လည္းေရာင္းတယ္ေလ။
စူးႏြယ္ေလး
လိုခ်င္စိတ္ေတာင္ေပါက္သြားတယ္ လွတယ္
စူးႏြယ္ေလး
မႏြယ္ေလးေက်းဇူးေနာ္ ဟုတ္တယ္ ယိုအေၿခာက္လည္းရိွတယ္ေလ
ခုမွသိတယ္ အဲလိုေတြခ်စ္ဖို႕ေကာင္းတာ :)))
မႏြယ္ေလး တယ္သီးကို အဂၤလိပ္လိုဘယ္လိုေခၚလဲဟင္ figလားဟင္ figဆိုရင္ေတာ႕ အဲဒါ ခခိနဲ႕ကြဲတယ္ သိခ်င္လိုက္တာ
အသီးေလးေတြက ခ်စ္စရာေလး
ျမန္မာျပည္မွာလည္း ရွိပါတယ္. ႏွင္းဆီေရ..
ကခ်င္ျပည္နယ္ဘက္မွာေပါ႔.. ဗန္ေမာ္ဘက္ဆို အေျခာက္ေတြ သိပ္ေပါတာ တရုတ္ဘက္က ဝင္တယ္.. အပင္ေတြကေတာ႔ ေတာင္ေပၚ တစ္ေလွ်ာက္ စိုက္ၾကတယ္.. တစ္ပင္လံုးသီးတဲ႔အခါ သိပ္လွတာဘဲ..
တည္သီး လို႔ေရးၾကပါတယ္... ေခၚေတာ႔ တယ္သီးေပါ႔ေနာ္. တည္သီးကိုေတာ႔ အဂၤလိပ္လို ႏွင္းဆီပို္စ္႔ထဲမွာ ေရးထားတဲ႔ persimmon လို႔ ေခၚပါတယ္.. ၾကည္႔ရတာ အဲဒီအသီးကထြက္တဲ႔အရည္လား သစ္ပင္က အရည္ကိုဆိုးထားတာလား မသိဘူး.. fig ကေတာ႔ သဖန္းသီး တစ္မ်ိဳးပါ. တည္သီးမဟုတ္ပါဘူး..
မေခ်ာေရ
ညီမက မေခ်ာဆိုဒ္ထဲေတာင္ သြားေခ်ာင္းလိုက္ေသးတယ္
ဓါတ္ပုံမ်ားရိွမလားလို႕ ေက်းဇူးအမ်ားၾကီးေနာ္
ဗမာျပည္မွာလဲ အဲဒီအသီးေတြ ေပါမွေပါ ေစ်းလဲ အင္မတန္ခ်ိဳ စားလို႕အရမ္းေကာင္း စစတို႕လဲ တအားၾကိဳက္ တရုတ္ျပည္တင္ မဟုတ္ပါ မိုးကုတ္လမ္းေဘးတေလွ်ာက္မွာလဲ စိုက္ပ်ိဳးထားတာေပါပါတယ္
ဟုတ္လားဟင္ မိုးကုတ္ဘက္မွာ တအားၿဖစ္ထြန္းတာေပါ႕ေနာ္
ဒီေရာက္မွပဲ ကိုယ္႕တိုင္းၿပည္ထဲကအရာေတြေတာင္မသိတာေတြအမ်ားၾကီးေနာ္ :D
ေက်းဇူးပါေနာ္
ကြ်န္မတုိ႔ေတာင္ၾကီးမွာဒီအခ်ိန္ဆုိရင္ေပၚပါျပီ
ေပါပါတယ္ တည္သီးလုိ႔ေခၚတယ္အစမ္းေတြေရာင္းတာပုိျပီး
ေပါတယ္သူ႔ကုိျမန္ျမန္မဲ႔ခ်င္ရင္ေတာ႔ ခ်ဥ္ေဇာ္ကဲသီးနဲ႔တဲြဖက္ျပီးတူတူထားရပါတယ္
ေတာင္ၾကီးျမိဳ႕ေပါမွာမစုိက္ၾကပါဘူး နယ္ေတြဖက္ကေနလာေရာင္းၾကတာပါ။
ႏွလုံးေရာဂါအတြက္ေကာင္းတယ္ေျပာၾကတာပဲ
ဗဟုသုတေလးေတြအတြက္ေက်းေက်းပါရွင္ေနာင္အားရင္လဲလာဖတ္ပါ႔မယ္
ေက်းဇူးပါေနာ္
ေတာင္ၾကီးလည္း သြားလည္ခ်င္တာ တအားပဲ
မေရာက္ဖူးဘူး မႏိုင္းဘေလာ႕ေတြဖတ္ေလ ပုိသြားခ်င္ေလပဲ
သာယာၿပီး အသီးႏွံေတြသိပ္ၿဖစ္ထြန္းတာပဲေနာ္
ဒီတခါၿပန္ရင္ ဆက္ဆက္သြားလည္ဦးမယ္ :))
Lovely bag.I like that colour.Fig is"tha fann thee"in mm.This is tel thee and up to the region they are called kaki,persimmon and sharon.Our family love to eat it and we offered to Buddha just yesterday.Tks for sharing.
Gyidaw
Post a Comment